Informatii utile

O experienta de o viata va sta la dispozitie:
Ca un expert in ceea ce priveste curatarea majoritatii bunurilor din casa, Mr Town Talk va pune la dispozitie experienta sa si va da in continuare o serie de sfaturi utile:

Curatarea argintului:
Intotdeauna protejati suprafetele pe care lucrati; inainte de a incepe fiecare operatie si va rugam sa cititi cu atentie instructiunile si recomandarile noastre. Daca lucrati pe un banc sau pe o masa protejati-le, ca sa nu se strice suprafata acestora de la solutiile de curatat.
Niciodata nu puneti impreuna obiectele din argint in masina de spalat vase in acelasi timp. Daca faceti asta obiectele din argint se vor inegri.

Credeti sau nu argintul este surprinzator de moale. De fiecare data cand un obiect oxidat este curatat un strat fin de argint  este indepartat. Cand curatati/lustruiti este important sa nu frecati cu putere sau mai mult decat este necesar.
Sub nici o forma sa nu lasati ca bijuteriile sau obiectele dvs din argint sa nu vina in contact cu inalbitor. Se va face o pata permanenta si urata foarte greu de indepartat.

Cateodata se vor oxida numai dintii furculitei dvs. Daca veti introduce furculita in solutia speciala de curatat tacamuri si apoi o lustruiti cu una din lavetele impregnate luciul va reveni si o sa fiti incantai de rezultat.
Niciodata sa nu curatati argintul cu praf de curatat. Acesta fiind foarte abraziv va lasa zgarieturi fine pe suprafata argintului care vor fi dificil de retusat.

Sa nu lasati argintul sa vina in contact cu detergenti de vase. Vor aparea pete negre care sunt greu de indepartat.

Niciodata sa nu spalati argintaria in masina de spalat vase; e un metal moale si se poate zgaria sau strica si in plus se poate oxide din cauza celorlate metale sau a detergentiilor.

Purtati manusi din bumbac cand manipulate argintaria, manusile din cauciuc contin sulf sau compusi ai acestuia, si vor aparea zone oxidate datorita contactului intre argint si compusi ai sulfului.

Atunci cand uscati argintul nu folositi lavete din panza noua. Acestea pot fi prea abrazive si pot produce zgarieturi.
Uscati argintaria imediat dupa spalare, altfel aproape sigur vor aparea pete datorate uscarii picaturilor de apa

Ca sa preveniti patarea cauzata de mancare, sare, mazare, masline, oua, dressinguri de salata intotdeauna clatiti argintaria cat mai repede posibil dupa masa.
Intotdeauna cand folositi pentru curatare un spray, acoperiti zona de lucru cu un ziar vechi de exemplu. O chestie simpla dar merita sa va aduceti aminte de ea.
In ciuda caldurii si confortului dat de foc (din carbune sau de la gaz) acesta nu se impaca cu argintaria deoarece prin ardere se produce si compusi ai hidrogenului cu sulf care oxideaza argintul.

Pietrele opace sunt adesea montate in argint. Aveti grija sa evitati contactul pietrelor cu agenti de lustruire/curatare, mai ales atunci cand nu stiti cu siguranta materialul pietrei.

O periuta de dinti moale veche este excelenta pentru curatarea zonelor greu accesibile sau cu depuneri ale bijuteriilor sau argintariei daca nu aveti o perie speciala pentru acest lucru. Am constatat ca si betisoarele de urechi se pot folosi cu rezultate foarte bune.

Ca sa tineti bijuteriile stralucitoare mai mult timp depozitatiile in cutii separate sau compartimente separate ale cutiei cu bijuterii. Cel mai bine se pastreaza in pungulite speciale sau in pungi de plastic inchise.
Intotdeauna scoateti bijuteriile la strand sau cand faceti baie.
Bijuteriile se lustruiesc cu o laveta curate, moale. O laveta veche poate contine mici particule care pot zgaria bijuteria.
Cele mai bune rezultate se vor obtine prin folosirea solutiei de curatat si apoi prin lustruirea cu o laveta Town Talk impregnata. Laveta prin substantele cu cere este impregnate, va asigura luciul si va incetinii procesul de oxidare.
Nu spalati lavetele Town Talk deoarece substantele continute vor disparea si laveta isi va pierde efectul.

Produse pentru ingrijirea si curatarea bijuteriilor – intrebari frecvente
Toate bijuteriile au nevoie de ingrijire si atentie. Produsele noastre va vor ajuta sa mentineti stralucirea bijuteriilor si a pietrelor pretioase in asa fel incat sa arate excelent intotdeauna.
Am pus aici cele mai frecvente intrebari si raspunsurile noastre.

Jewel Sparkle
Acesta este cel mai complet produs pentru curatarea bijuteriilor disponibil pe piata. Este proiectat sa curate aur, platina, diamante si pietre pretioase prin dizolvarea reziduurilor ce rezulta din purtarea acestora ca sapunuri, detergent, particule de mancare, uleiuri corporale, transpiratie, etc., care Adera la suprafata bijuteriilor.

Cat timp trebuie tinute bijuteriile in lichid?
Unu sau doua minute ar fi sufficient. Puteti folosi periuta ca sa indepartati depunerile mai aderente, eventual in monturile pietrelor bijuteriilor.

Cat timp isi va pastra lichidul proprietatile de curatare?
Lichidul se poate folosi si va continua sa actionize pana incepe sa devina opac. Trebuie sa il inlocuiti daca vedeti reziduuri de la bijuteriile curatate si acesta isi schimba culoarea pre negru sau albastru inchis.

Este necesar sa spal bijuteriile dupa curatare?
Nu nu este necesar sa le spalati.

Sunt pietre pe care ar trebui sa nu la scufund in Jewel Sparkle?
Da nu ar trebui sa folositi Jewel Sparkle la smaralde, coral, chihlimbar, opal si la alte pietre care au fixare solubila in apa.

Se poate  folosi Jewel Sparkle  la perle?
Nu. Lichidul este prea puternic pentru perlele delicate. Deasemenea exista riscul de a deteriora ata de legatura a siragului la cufundarea in orice lichid.
Kitul de curatare perle Town Talk este cel mai buna optiune pentru curatarea siragurilor de perle sau a bijuteriilor cu perle.

Silver Sparkle
Aceasta solutie de curatat speciala este destinata curatarii bijuteriilor de argint cum ar fi: inele, lantisoare, pandante, cercei, brose, pentru indeparatarea oxizilor si readucandu-le astfel stralucirea.

Cat timp trebuie mentinute bijuteriile in solutie?
Solutia exista in 2 variante normala si tare. Pentru varianta normala, unde substantele au concentratie mai mica, fiind deci si mai putin toxica, recomandam ca timpul de imersiune in fluid sa fie de maxim 2 minute. Daca este necesar repetati procedeul, totodata puteti folosi periuta din cutie pentru indepartarea depunerilor, daca acestea exista. Nu lasati bijuteriile cufundate in solutie mai mult de 2 minute la o imersiune. Clatiti-le bine cu apa calduta dupa ce le scoateti.
Pentru solutia tare, cu o concentratie mai mare a substantelor active –pe care o recomandam cu precadere magazinelor, sau depozitelor care au cantitati mai mari de bijuterii de curatat- timpul de imersiune in lichid necesar curatarii este de 10-15 secunde.

Cat timp isi va pastra lichidul proprietatile de curatare?
Asemanator cu solutia Jewel Sparkle, lichidul ramane activ, pastrandu-si proprietatiiile de curatare pana cand se isi schimba culoarea inegriindu-se sau devenind opac. Deasemenea cand vedeti depuneri de murdarie pe fundul recipientului este timpul sa schimbati solutia.

Este necesar sa spal bijuteriile dupa curatare?
Da, este o idee buna sa clatiti bijuteriile dupa cufundarea in Silver Sparkle. Folositi apa calduta din abundenta, apoi uscati-le cu o laveta servetel moale. Cele mai bune rezultate o sa le obtineti daca lustruiti bijuteriile cu o laveta speciala impregnate Town Talk.

Sunt pietre pe care ar trebui sa nu la scufund in Silver Sparkle?
Da. Nu trebuie sa folositi solutia la: smaralde, coral, chihlimbar, opal perle si alte pietre moi sau care au fixarea solubila in apa. Deasemena nu introduceti bijuterii patinate, vopsite sau lacuite, bijuterii tip costum sau placate cu argint.

Kit curatare perle
Acest kit contine servetele impregnate si o laveta din microfibra pentru uscare si lustruire. Fiecare servetel  este impregnat cu o substanta speciala cu un pH controlat, destinata indepartarii reziduurilor si depunerilor de pe suprafata pelelor. (reziduri cosmetice, uleiuri corporale,si transpiratie, etc.)  Astfel perlele dvs vor ramane curate si stralucitoare. Laveta tratata antistatic lustruieste si usuca perlele dupa curatare. Nu depozitati siragurile de perle impreuna cu alte bijuterii; Perlele sunt moi si pot fi deteriorate in contact cu alte bijuterii sau pietre..

Trebuie curatate perlele?
Perlele sunt printre cele mai delicate si frumoase pietre. Ele insa sunt foarte sensiblie la acizi, chimicale, uleiuri corporale si transpiratie. Daca nu sunt curatate suprafata poate deveni matuite si se pot coroda. De fapt cu cat perlele sunt mai purtate cu atat mai des este nevoie sa le curatam

Poate ca o solutie de sapun si apa sa fie suficienta?
Sapunul nu va indeparta de pe suprafata toate impuritatile si in plus este posibil sa corodeze perla daca pH-ul solutiei nu este exact 6.5. ca cel al servetelelor Town Talk. Mai mult reziduurile de sapun pot ramane pe suprafata perlei facand-o sa arate opaca si fara stralucire.

Lavete si manusi pentru curatare aur/argint
Facute din tesatura speciala din bumbac 100% in asa fel incat sa fie capabile sa mentina o impregnare cu cu substante speciale de curatat si cu efect anti oxidare. Sunt proiectate pentru curatat aur sau argint, in functie de materialele de impregnare.

Cum functioneaza?
Atat lavetele cat si manusile aplica prin frecare pe suprafata bijuteriei substantele speciale cu care sunt impregnate, acestea avand ca efect indeparatarea oxizilor si redarea stralucirii bijuteriei.
Manusile sunt destinate in special obiectelor mai mari sau pentru cantitati mai mari de curatat. Sunt recomandate pentru obiecte de vitrina deoarece prin folosirea lor nu vor ramane pete pe obiect de la degete. Deasemenea nu va veti murdari pe maini de la oxizii de pe laveta.
Dupa folosirea lavetei va recomandam spalarea pe maini cu apa si sapun pentru indepartarea oxizilor.

Se pot folosi pentru obiecte aurite/argintate?
Da dar trebuie sa fim deosebit de atenti intrucat in ultima vreme stratul decorativ de pe obiecte este deosebit de subtire si exista pericolul ca prin lustruire sa il indepartam. Testati inainte intr-o zona mai ascunsa a obiectului. La o acoperire de calitate nu vom avea probleme insa trebuie sa fim atenti sa nu exageram cu lustruitul. Poate este de preferat sa folositi o solutie.

Cat timp se pot folosi?
In timpul folosirii lavetele se vor colora in negru. Aceasta este mai degraba o reactie chimica decat o depunere de murdarie. Laveta va continua inca sa produca efectul scontat pana intrega cantitate de substanta impregnata se consuma. Puteti prelungi viata lavetei daca o pastrati in cutie sau in punga de plastic.

Pot sa spal laveta sau manusile?
Nu, daca le spalati se va distruge impregnarea si deci efectul de curatare, produsele devenind inutilizabile pentru scopul initial.

Ce sa folosesc? Laveta sa manusi?  
Amandoua lucreaza la fel de mine. Poate sa fie o alegere economica sau o preferinta personala.

De ce sa am o laveta sau manusi cand am deja o solutie de curatat?
Lavetele si manusile ca si de altfel solutiile pot curata metalele pretioase fiecare separat. Optima este insa folosirea acestora in succesiunea solutie –laveta/manusi. In acest mod se va obtine intradevar un luciu deosebit si o incetinire semnificativa a procesului de oxidare.

Intretinerea pietrelor pretioase

Ca o regula generala pietrele pretioase trebuie tratate ca obiecte delicate. Nu sunt asa de fragile ca si coaja de ou, dar sunt la fel de vulnerabile.

In timp ce unele pietre sunt mai durabile decat altele, multe sunt predispose decolorarii  daca vin in contact cu inalbitori sau cu chimicale din gospodarie. Sfatul nostru este se nu purtati inele atunci cand faceti treburi gospodaresti.

Deasemenea in cazul deteriorarii monturii pietrele se pot pierde sau ciobi. O bijuterie valoroasa purtata des trebuie dusa periodic la bijutier pentru inspectie.

In final depozitati bijuteriile cu atentie. Tineti diamantele separate de celelalte pietre si perlele protejate in saculeti speciali din microfibra.

Diamante
Pietre foarte durabile, totusi predispuse la ciobire la lovituri de obiecte dure. Se pot curate prin imersie in Jewel Sparkle sau in masini de curatat sonic.

Rubine
Pietre foarte durabile, totusi trebuie protejate de zgarieturi sau de loviri cu corpuri dure. Se pot curate prin imersie in Jewel Sparkle sau in masini de curatat sonic.

Safir
Pietre foarte durabile, totusi trebuie protejate de zgarieturi sau de loviri cu corpuri dure. Se pot curate prin imersie in Jewel Sparkle sau in masini de curatat sonic.

Ametist
Pietre durabile, totusi trebuie protejate de zgarieturi sau de loviri cu corpuri dure. Se pot curate prin imersie in Jewel Sparkle sau in masini de curatat sonic. Culoarea poate pali daca sunt expuse direct la lumina stralucitoare a soarelui.

Topaz albastru
Pietre durabile, totusi trebuie protejate de zgarieturi sau de loviri cu corpuri dure. Se pot curate prin imersie in Jewel Sparkle sau in masini de curatat sonic. Sensibile la acid sulfuric.

Granat
Pietre durabile, totusi trebuie protejate de zgarieturi sau de loviri cu corpuri dure. Se pot curate prin imersie in Jewel Sparkle sau in masini de curatat sonic.

Citrine
Pietre durabile, totusi trebuie protejate de loviri cu corpuri dure. Se pot curate prin imersie in Jewel Sparkle sau in masini de curatat sonic.

Smaralde
Fragile. Protejati-le de loviri cu corpuri dure, chimicale, sau temperature extreme. Nu la curatati cu solutii si niciodata nu le curatati ultrasonic, se pot sparge.  Lustruiti-le cu o laveta moale sau folositi kit-ul Town Talk pentru perle.

Pearls
Sunt ‘pietre’ relative moi putand fi zgariate usor de alte pietre sau metale. Trebuie sa fie protejate de expunerea la chimicale, cosmetice, spray pentru par, acestea putand coroda suprafata sau distruge firele de lagatura. Puneti-va siragurile de perle dupa ce v-ati facut toate tratamentele cosmetice, inainte sa plecati.  . Nu le curatati in nici o solutie care nu este speciala pentru perle. Lustruiti perlele cu o laveta de microfibra inainte de depozitare, si daca se poate depozitati-le intr-o punga din microfibra. Niciodata nu curatati cu o masina ultrasonica. Recomandam sa le curatati cu kit-ul  Town Talk pentru perle.

Opale
Fragile. Protejati-le de chimicale, zgarieturi si schimbari de temperatura. Nu le curatati in nici o solutie care nu este speciala. Lustruiti-le cu o laveta moale sau folositi kit-ul Town Talk pentru perle, care se poate folosi pentru orice pietre moi sau bijuterii tip costum.